Den årliga vaccinationen...

I tisdags var veterinären här och gav Rea vaccin, ett sånt kombo vaccin med både influensa och stelkramp. På kvällen stod hon med 39,7 graders feber men var fortfarande ganska "vaken". (Hennes normaltemp är 37,6). Igår hade hon 39,4 graders temp på morgonen och mådde inte alls bra. Hon var hängig, hade inte petat i vare sig grov eller kraftfoder, var svullen på halsen och hade en böld vid sticket och strök öronen vid beröring.
 
Sten påminde mig idag om att hon har blivit dålig de tidigare åren också, något jag förträngt. Vet att hon fått temp och blivit hängig men när Sten sa att "Det är likadant som förra gången, undra vad man kan göra?" så blev jag påmind om att detta var inte alls en engångsföreteelse. Ringde veterinären och hon är nu satt på fenylbutazon över helgen för att få ner febern och hennes väldigt dåliga allmäntillstånd. Så nu har jag även bunkrat upp med Proviva nypon som hon gillar för att få ner buttan och för att försöka hålla magen i schack.
 
Idag hade febern gått ner till 38,9 vilket är en klar förbättring! Men man bör ha i tanke också att hon går på feberdämpande och smärtstillande så hade den inte sjunkit hade jag blivit riktigt orolig. Fick även klia lite vid mankammen så det går åt rätt håll. Imorgon ska hon få skritta lite för att försöka komma igång muskulärt men inget ansträngande eller krävande alls.
 
Nu är min häst nog ett extremfall av detta, känner mig så hemsk som genom krav från SvRF måste utsätta henne för detta varje år. Till och med Sten sa "Jag har aldrig mött på en häst som blir så dålig som hon blir." Och han har ändå jobbat med hästar i över 30 år...
 
Det är sånt här som gör mig så rädd för folk som bara "Äh, vaccin kan man rida på som vanligt. Ingen anledning att vila." nog för att man kan rida dagen efter, OM hästen inte har temp! Många människor vet inte ens vad deras hästar har som normaltemp. Det har jag, hårt drillad från travet.
 
Lilla pärlan, krya på dig ♥
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / M:

Krya på dej Lilla röda <3

#2 / / Mari:

Wolle har också fått feber varje år efter infuensa vaccin plus botvax. Någon gång även stor bula (tror det var när det var i kombination med stelkramp..)I år ska vi pröva med att ta dem med en veckas mellanrum.... Har också en känslig häst när det gäller vaccination så det är inte unikt!

Svar: Hon får inte botulism för att hon är så oerhört känslig. Hon blir jättesjuk av bara influensa vaccinet med just hög feber och väldigt nedstämd och dåligt i allmänhet :/ Fick ett mail av en vars häst höll på att stryka med en gång så det finns hästar som är betydligt värre men det är ju så obehagligt.
Josefine Johansson