Vad var det för fel på Rea?

Ja, allt fler frågar om detta och jag vet ju att denna hästen aldrig kommer att kunna säljas. Dels på grund av hennes skadehistorik men även av egoistiska skäl. Denna häst betyder helt enkelt för mycket för mig. Så därför så tänkte jag skriva ett kort inlägg där jag försöker förklara för er hur det hela låg till. Allt började med att hon i januari kändes konstig, hade svårt att hålla travtakten när vi värmde upp och slog om till galopp i högervarvet. Sköt rygg i större utsträckning än vanligt och började även stå på bakbenen.
 
26 Februari 2013
Efter en månads väntetid så var det då dags för första besöket hos veterinären. Hon är då 2 gradigt halt på höger bak, röntgenplåtar togs och dessa var rena. Men de hittade en skada på sidoligamenten i högerbakkota som behandlades.
 
Åb 1 
Fortfarande inte ohalt och jag bad veterinären kontrollera henne i ryggen extra noggrant och hon reagerade kraftigt över muskulaturen vid länd/korsryggen, men enbart efter arbete. Slutsatsen tas att hon på grund av smärtan i kotan försöker avlasta hb genom att skjuta rygg, något som orsakar kraftiga muskelspänningar i ryggmuskulaturen. Behandlas i hb och i länd/korsryggens muskulatur.
 
Åb 2
0,5 grad halt fortfarande men enbart på volten på hårt underlag. Behandlas i hb och får besked om att försöka sätta igång henne.
 
Åb 3
Blir friskförklarad. Är dock fortfarande stel över ryggen och i hb men inte halt. "Släpar tån vid varvbyte till höger" står det i journalen. Behandlas inte.
 
Dagen efter att jag börjat galoppera, rakt fram i två minuter, så kändes hon konstig igen. Var nu även svullen i vänster bakkota. Ny tid bokades.
 
Åb 4
Gamla skadan i hb var tillbaka, 2 grader halt hb, 1,5 grad halt vb och kraftiga smärtreaktioner i länd/korsryggen efter att ha longerats igen. Ultraljud görs på vänsterbakkota vilket visar på kraftig överbelastning och svullen ledkapsel som låg och tryckte på gaffelbandsgrenen. Hon behandlas i hb, vb och kors/ländryggens muskulatur samt även Si-leden med ett "raketbränsle" som inte Agria tog..... 
 
Åb 6
Svindyrt raketbränsle har gett valuta för pengarna. Ohalt och ingen reaktion vid vare sig palpering, böjprov eller longering på hårt samt mjukt underlag. En ny tid bokas in i augusti, sex veckor senare för att se hur hon tar igångsättning denna gången. Behandlas inte.
 
27 Augusti 2013
Sju månader och en dag efter första veterinärbesöket (åtta månader efter symptom uppstod) blir Rea friskförklarad. Efter ett turbulent år där jag var säker på att behöva ta bort min häst eller triangelmärka henne så stod jag nu med en "frisk" häst. Och på vårt schema stod äntligen fri aktivitet inom ramarna för vad hon mäktade med förstås.
 
Och där är vi nu, inga besök efter detta. Tur är väl det då hon kostat mig lika mycket i veterinärkostnader som inköp. Vad gör man inte för sina älskade vänner liksom.
 
Denna bilden togs precis efter att "fri aktivitet" beskedet kommit, min kära praktikant Lisa Candemyr stod (utan min vetskap) och gjorde miner för att få fram öronen på fröken Omöjlig Att Ta Kort På. 
 
Och här har ni en anatomibild på hur hästens kotled ser ut. Där ser ni de två mellersta pilarna på vänstersidan (sidoligament och gaffelbandsgrenen) är platserna för vart hon har varit trasig, men lagad.
 
Bilden kommer från Hästens Fysiologi som går att köpa via Svensk Travsports webshop. HÄR
 

#1 / / lisa:

Känns skönt att jag fick vara med på det bästa återbesöket av totalt en miljon! :D

#2 / / lisa:

Haha, jag veeeeeeeeeeet. Så pinsam!

Aww, säg till nästa gång du behöver mig - förhoppningsvis aldrig med andra ord, om det handlar om klinikbesök villsäga!

#3 / / Anonym:

JAHA, men det förklarar ju allt! Haha, han har ju haft backontrack skydd på i hela 4 månader ju!

#4 / / Lisa:

Du vet vem jag är!

#5 / / Tina:

Vad skönt att det blev bra till slut! *peppar peppar*
Ofta tror jag många hästar kan läka ut, om man har tid och råd att ge dem tid.

#6 / / Catrin:

Lilla hjärtat <3 Bara de bästa till den bästa!! Och allt för er <3

Svar: Allt för dig ♥
Josefine Johansson

#7 / / lisa:

Åh, den suger! Vet själv hur jobbig väntan va när man redan visste att det man listat ut stämmer!

The googlemaster!

Hahahahhahaha, excuse mee? Didn't you beg for me to turn around and come back a few times this year? Honestly, who's the creepy one here?

#englishistheshit