Dagens ridpass

Alltså det är verkligen så underbart att äntligen kunna rida "på riktigt" igen, nog för att vi haft en upptrappning på nästan två månader, men nu är vi tillbaka där vi lämnade. Eller nej, vi har faktiskt passerat det. Red lite lektion idag på Röda Faran. Åh så bra det gick!
 
Värmde upp som vanligt, jag har alltid samma rutiner vid uppvärmning för att ha ett system att falla tillbaka till vid situationer när hon blir spänd och blockerad.
En uppvärmning för mig ser ut såhär:
Skritt på lång tygel i ett aktiverad skritt, ingen sömngångarvarning! 
Skritt i djup form på kort tygel i vänster varv där jag lägger in många halter
Sedan likadant i höger varv tills jag får en fin och ärlig känsla 
Trav i djup form i vänster varv på fyrkantsspåret, volt vid behov
Sedan likadant i höger varv, när detta fungerar bra så lägger jag in övergångar till skritt
Galopp i vänster varv, i en "mellan form", hon blir lätt framtung i galopp så därav höjs formen en aning.
Volter och tempoväxlingar
Som ni kanske listat ut så är det samma visa i höger varv.
Efter detta så får hon skritta på kort tygel i djup form och aktiv skritt något varv innan jag släpper ut henne helt.
Jag hoppas att ni ser mönstret. Alltid vänster varv först, i alla gångarter, något hon finner sig trygg i. Detta märktes extra tydligt förra tisdagen hos Tornell då hon vart oerhört spänd i början men eftersom hon fick göra vad hon är trygg i och gör varje dag så slappnade hon av efter bara 15 minuter. Kvitto!
 
Jisses, nu blev ju detta ett uppvärmningsinlägg... Jaja, uppvärmningen är ju trots allt den som kommer styra hur passet går.
 
Åter till själva träningen
Vi jobbade mycket med bakdelsvändningar i början, där jag måste vara bättre på att tajma in hjälperna till när hon ska flytta det yttre frambenet så hon kommer runt. Detta övergick sedan till skrittpiruetter. Tycker jag fick riktigt bra snurr på det hela tillslut när jag hittade takten, Rea var också med på noterna. Travarbetet lades det inte så mycket vikt på idag, men vi red öppnor och slutor samt volter med samma tanke på tajmingen med ytterskänkeln som i skritten.
Men det bästa var ändå galoppen idag! Alltså jag kanske är lite töntig nu, men med tanke på mardrömsmånaderna vi haft så är detta ett enormt kliv för oss! Idag har vi gjort vår första diagonala galoppsluta, och vet ni vad? We rocked it! Jag känner att allt läktarsittande och spanande på våra duktiga elever har gett resultat på min ridning. I alla fall, i slutet av diagonalen skulle jag flytta över bakdelen till byteshållet och ge bytes impuls. När jag förde över bakdelen så tecknade hon inte byte men så gav jag impulsen och *swooosch* klockrent byte utan en triple salchow med baken ;)
Denna känsla kommer jag leva på länge, det var verkligen VI idag och inte Jag och Rea. Eller ännu värre: Rea och Rea (vilket annars kan vara ganska typiskt "oss" när hon har sin fuxstodag) Hehe.
Fina fina hästen. Kanske det inte är ett ouppnåeligt mål med en MSVC start någon gång innan VI upphör
 
.
 
Imorgon blir det lite lätt jogg, för någon kommer att ha träningsvärk ;)
 
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / M:

Härligt att läsa. Kämpa på <3

#2 / / Sanna :D:

så fin :'D

#3 / / Jennifer:

Kul att läsa, och vad härligt att få träna på riktigt igen!! :D
Brukar köra liknande upplägg som dig vid uppvärmningen, men har aldrig reflekterat över vilket varv jag börjar med, haha.

Svar: Ja det är verkligen underbart! :D
Jag kan säga att innan jag började jobba med detta så vart jag extremt slarvig med uppvärmning och gjorde som vi fick lära oss i skolan. Ett system som förövrigt är fullkomligt katastrofalt! (Skritt 15 min sen galopp i lätt sits och gud nåde dig om du försökte påverka hästens form)...

Men efter tre år här så har jag blivit så inpräntad med detta så det faller sig helt naturligt. Varför det blev just vänster varv jag börjar med vet jag dock inte, för det är hennes svåra/starka sida och det hållet jag är sämst på xD
Josefine Johansson