Tandläkar time!

I tisdags vart tandis här och fixade Fröken Röds tänder, som jag kanske nämnt tidigare så har hon fått sår på insidan av kinderna mellan mungipan och aachennosgrimman. Vad detta kommit från vart ett litet krokigt frågetecken då det inte finns något som kan skava på henne där. Men Ylva fick snilleblixten att det är bettringarna. 
 
Hon är en så kallad "gombitare", vilket innebär att hon lyfter upp bettet och biter på det med de främre kindtänderna, detta har resulterat i att hon fått ojämnt slitage på de främre kindtänderna. Är en tand i till exepel underkäken extra nedsliten kommer motsvarande tanden i överkäken "fylla ut" det tomrummet vilket då ger hakar. Detta är då vad som hänt hennes tänder, men såren på insidan av kinden kommer också därifrån. När hon har lyft upp bettet så blir bettet "kortare" och bettringarna skär in i kinder vilket är orsaken till såren. Detta betonade tandis dock att detta är varesig mitt eller bettets fel utan det är hon själv som orsakat detta genom sitt bitande, som hon pysslar med under skritt på lång tygel pauserna och när arbetet blir jobbigt.
 
Hur ska detta förhindras då?
Jo, Rea är nu satt på "raktbett-tvång" vilket innebär att ledade bett från och med nu är BIG NO NO på henne, till hennes förtret. Mohahahha ;) Så raka bett eller kandar (stången stabiliserar upp den ledade bridongen) är vad fröken kommer få ridas på resten av hennes dressyrkarriär. Tack och lov att det numer är godkänt i dressyren!
 
Någon som har ett rakt bett i storlek 10,5 i mässingfärg hemma? I NEED ONE!
 
 
 
Trött hestapålle efter lite lullull medel ;)
Rosa fluffiga moln och flygande elefanter!
Publicerat i Allmänt