Vad förväntas av en praktikant?

 Ja, detta är ju ett ganska aktuellt ämne för oss just nu då min gode vän Lisa är på ingång för att göra sin sista praktik hos oss. Under tiden jag har jobbat här har vi haft några praktikanter, det har berott på hurvida vi har tillräckligt mycket häst hos oss under den perioden eller inte. Jag har ju även under min tid i skolan haft 16 veckors egen praktik så jag har insyn från båda hållen.
Att vara praktikant på en anläggning innebär inte att man ska följa efter och se och lära. Man ska vara delaktig i arbetet och lära genom praktiskt arbete och att ställa frågor under tiden. För lets face it. När du sedan är utexaminerad hästskötare men du har aldrig riktigt jobbat i stallomgivning så blir det ett stort kliv. För att jobba med hästar är långt ifrån att ha sin egen häst som du åker till när du kan på dagen och sköter samt rider. Att jobba med hästar innebär att du hela tiden ska ha koll på alla dina fyrfotingar och märka små förändningar i deras beteende. Därför är det viktigt att man redan på sin praktik får testa på detta så man har en försmak på vad som väntar.
Så för er som snart ska ge er ut på praktiker så ska ge er några tips på vad vi förväntar oss och vad vi uppskattar av er.
 
Var alltid trevig, att vara hästskötare är ett servicearbete och det är viktigt att du alltid bemöter kunderna på ett proffesionellt sätt och med ett leende på läpparna. 
Visa intresse för verksamheten, ställ frågor om anläggningen, hästarna, personalen och rutiner. Lär dig detta så du kan hänga med i samtalen som förs. Ta tid att lära dig hästarnas namn/smeknamn/födelseår/stam, kunder kommer att fråga.
Arbeta effektivt men slarva inte, att mocka en box bör aldrig ta mer än 10 minuter oavsett strömedel eller hur skitigt det är i boxen lär dig en teknik som besparar dig tid och som lämnar ett bra resultat. Sopa hela stallgången och inte bara utanför boxdörrarna, torka ur krubbor och vattenkoppar.
Ta egna initiativ, ser du något som behöver göras och som ingår i rutinerna så erbjud dig att göra det. Hittar du ett föremål någonstans plocka upp det och ta med det. 
Var uppmärksam på förändringar hos hästarna, har de druckit som de brukar, är avföringen som vanligt, ser boxen ut som det ska, är hästen orolig, ätit upp fodret, har den några gallor eller småsår, hur ser slemhinnorna ut. Ja helt enkelt det vardagliga checken som du gör på din egna häst, ha det som morgonrutin! Meddela personalen direkt om du upptäcker minsta lilla förändring, även en så liten sak som att hästen har stökat till boxen ovanligt mycket kan ha stor betydelse för hästen.
Tänk på säkerheten! Ha rätt utrustning på dig och hästen för ändamålet och hantera hästarna och maskiner/redskap på ett sätt som minimerar risken för olyckor och skador.
Du är inte där för att visa upp vad du kan utan för att visa att du vill lära dig! Storhetsvansinne är hästmänniskans värsta ovän, glöm aldrig att ha dina ögon och öron öppna och sug åt dig all kunskap du kan. Ingen är fullärd, man lär sig varje dag!
Håll en yrkesmässig och proffesionell nivå. Gulla och "mamma/pappa" inte med hästarna, klappa och visa uppskattning på en mogen nivå. Sjävlklart får man kela med hästarna men inte hålla på och pussa och klänga på dem. Se dig som en lärare och inte en dagmamma.
Var en bra team-medlem. Du ska vara som en i gruppen, så smält in och visa upp att du platsar.
 
Sådär, nu har jag delat med mig lite av vad jag tittar på hos mina små praktikanter. Nu tar vi inte emot praktikanter normalt sett då detta är ett så pass litet stall att vi blir överbemannade men ibland så har ni turen att få in en fot här. 
Lycka till i hästvärlden!
 
Att kunna visa upp en häst i tävlingsmässigt skick är en av alla saker man bör kunna i slutet av sin utbildning.
#1 / / Catrin:

Tänk om alla prefktikanter kunde bete sig såhär! Har haft ett par st. här sedan jag började och bara 1 har klarat av att uppföra sig! Man blir så trött när de går runt och klagar/viktipettar sig... En av tjejerna hade en OTROOOLIGT bra "anledning" till vrf hon tyckte hon skulle slippa mocka: Hon var ju bara 15 och hade ont i armarna andra dagen efter allt mockande dagen innan och hon skulle bannimej bli beridare sen när hon var färdig i skolan och hon skulle bara rida! Newsflash: Man måste jobba sig upp!

Avslutningsvis: BRA skrivet som alltid Jossan, keep it up! :*

Svar: Thumbs up! :D
Josefine Johansson