Ska det vara, ska det vara halvdant...

Ja tydligen tycker SWB att det räcker med att hästen får helt åt helvete fel färg, en fjärdedel av stamtavlan och över 15 veckor för att göra detta halvdana försöket till registrering... Nej, jag som hästägare håller inte med!
 
Jag förstår att det är ofantligt mycket för dem att registrera in, men jag anser inte det vara någon anledning till att inte fylla i full stam och rätt färg. Passet har jag fortfarande inte fått hem så kanske kommer det, men en liten fågel viskade i mitt öra att när hästen dyker upp på blup.se då är ärendet "färdigt"....
 
SWB har även lärt mig något nytt, det är en mörkbrun häst jag äger....
 
// INTE NÖJD HÄSTÄGARE
 

Att leva med en självskadebenägen häst

Som senaste inlägget hintade om så passade Rea på att kriga lite med en snöflinga i hagen. Nej, det var med all sannolikhet inte så det gick till, men med tanke på vem det handlar om hade det inte ens gjort någon förvånad. Jag skulle hämta in hästen från hagen så vi kunde ut och pulsa lite i all snö på fältet. Men möts istället av en häst med ett ben täckt av blod. Så jag passade på att dokumentera förloppet med mina vänner på Snapchat. Har man tråkigt då eller vad? 
 
Så bara för det tänkte jag att jag ska dela med mig av detta till er. "Hur man undviker lymfangit med Jossan och Rea" kan vi kalla detta kapitel. 
 
1. Hämta blodig häst från hagen
 
 
2. Spola rent såret med vatten och Väteperoxid APL 3%, kontrollera skadans omfattning
 
 
3. Bandagera med en steril kompress, bomull, oelastisk gasbinda och självhäftande linda. 
 
Låt stå under natten.
 
DAG 2
 
1. Ta av det gamla bandaget
 
 
2. Tvätta rent såret med vatten och Väteperoxid APL 3%
 
 
3. Klipp pälsen runt såret så du lättare kan hålla rent
 
 
4. Bandagera enligt punkt 3, dag 1! Passa gärna på att liva upp stämningen med lite dekorationer.
 
 
Inga människor eller hästar fick bestående men under denna dokumentation!
 
 
 
(Ja, detta är skrivet sent på kvällen. Ja, jag kanske var lite för trött för att hålla en seriös nivå :P )

Det här med registrering...

Låt oss prata om tilläggsregistrering.... EUs nya påhitt för att förhindra ytterligare en hästköttsskandal. För er som inte är insatta i det hela så ska jag ta det i väldigt korta drag. Hästar som importeras till ett land innom EU och som har planer på att stanna i det nya landet i över 90 dagar måste registreras i ett avelsförbund i det nya landet. Detta gäller inte bara nyinkomna hästar från att lagen började gälla 1 januari 2016, nej nej, Sverige ansåg att det var en god idé att alla importerade hästar/hästar med utländskt pass ska tilläggsregistreras. Så även om det var 18 år sedan och hästen är pensionär sedan länge.
 
För att göra en sådan registrering måste man ta ut en ID-kontrollant som kontrollerar att din häst som står i boxen är samma som är avtecknad i passet. Efter det ska man skicka in passet tillsammans med ID-kontrollantens papper och handlingar som stödjer att hästen är din. Därefter registrerar avesförbundet hästen som "svensk medborgare" och passet skickas tillbaka till ägaren. Detta ska inte ta så lång tid. 6-7 veckors väntetid var det förr. Nu anger SWB ca 10 veckor på sin hemsida.
 
Men i själva verket får man vänta 15 veckor på sitt pass. FEMTON VECKOR! 
 
Jag lider verkligen med de stackars personerna som sitter och skriver in alla dessa hästar i databasen, för varje pass som avverkas kommer många fler nya på posten. Eftersom de nu måste registrera in ALLA importhästar i hela Sverige så kan jag bara tänka mig hur stora travar med pass som ligger på deras skrivbord, höga som hus och som aldrig verkar ta slut. 
 
Hästägarna är oroliga och nervösa eftersom man inte har någon kontroll över sin värdehandling under tiden denne är borta. 
 
Men nu till det intressanta.
Jordbruksverket är det som har gjort denna tolkning av lagen.
Jordbruksverket är också de som lagstadgat att alla hästar måste ha ett pass och att detta pass alltid ska följa hästen. ("Passet ska alltid följa med hästen. Du som hästhållare ska kunna visa upp hästpasset tillsammans med hästen oavsett om hästen tävlas, transporteras, står uppstallad eller går på bete. Hästhållaren är den som för tillfället har ansvaret för hästen.") 
Jordbruksverket ser alltså till att hästägare måste bryta mot en regel för att följa en annan. 
 
Jag förstår tanken bakom beslutet. Men allvarligt. Vem vinner på detta? Inte är det hästarna i alla fall.
 
Avelsförbunden är nog jättelyckliga eftersom detta inte är gratis för oss hästägare. Men de som jobbar på avelsförunden med tilläggsregistrering är troligen inte lika lyckliga. Tänk er själva. Om det tar 15 veckor för att hinna ett pass på grund av högen av pass som måste avverkas innan detta kan handläggas. Då har man för mycket jobb på en person.
 
Det finaste av allt i denna sits, är att om min häst blir sjuk eller skadad nu undertiden jag väntar på passet, kanske hon inte kan få den veterinärvård hon behöver. "När veterinären ska undersöka och behandla hästen ska du kunna visa upp hästpasset. Det finns vissa läkemedel som veterinären inte får behandla hästen med om du inte kan visa upp hästpasset vid behandlingstillfället.". Känns säkert att ha en skadebenägen häst dessa dagar alltså. (Jag tror nog veterinärerna kan hitta kryphål i detta också, men oavsett vilket är det anmärkningsvärt att reglerna kan och får säga mot varandra så pass som de gör)
 
Men men, passet skickades till SWB den 14 december, efter kontakt med dom i veckan så skulle jag inte vänta mig passet de närmaste 3 veckorna. Så håll fötterna i styr nu Rea!
 
 
Senaste krigsskadan fröken ådrog sig i hagen... Ingen veterinärvård krävdes dock ;P